Ułatwienia dostępu

Produkty Zepter – Oficialny przedstawiciel produktów marki Zepter w Poznaniu i Wielkopolsce

NIE dla tradycyjnego grillowania

W tradycyjnym grillowaniu używamy rozpałki i brykietów różnego typu. W czasie dwóch godzin grillowania emitowanych jest tyle rakotwórczych dioksyn i furanów,   ile z 220 tysięcy wypalonych papierosów.

Na palenisko spływa tłuszcz wytopiony z grillowanej potrawy. Emitowane są wtedy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) o niekwestionowanym działaniu rakotwórczym oraz nadtlenki i wolne rodniki o podobnym wpływie.

Z kapiącego na rozżarzone węgle tłuszczu są uwalniane rakotwórcze heterocykliczne aminy. Podczas przyrządzania potraw na grillu wytwarza się w nich również groźny dla zdrowia akryloamid.

Mimo tego, że wiemy sporo o szkodliwości grillowanych potraw, lubimy je przygotowywać i biesiadować z rodziną i przyjaciółmi . To tradycja polskich majówek, która gdy tylko pozwala na to pogoda, jest kontynuowana aż do końca lata. 

Jak więc pogodzić nasze upodobanie do grilla z chęcią i potrzebą, aby odżywiać się zdrowo? Czy możliwy jest taki mariaż? Tak i to od dawna.

Tajemnica zdrowego grillowania w Zepterze

Charakterystyczną cechą naczyń grillowych Zeptera jest karbowane lub pokryte piramidkami dno. Produkty umieszczone w takim naczyniu nie dotykają samego dna tylko leżą na wypukłych elementach, dzięki czemu  tłuszcz spływa na dno naczynia. Soki i tłuszcz z potrawy dzięki stosunkowo niskiej temperaturze wnikają ponownie do grillowanych produktów. Nadaje to mięsnemu daniu fantastyczny smak.

Przykładowe dania z grilla

  • Pstrąg saute: przysmażamy obie strony dodajemy cytrynę, rozmaryn,  natka pietruszki, obok grillujemy ziemniaki, pomidory
  • Grillowane mięsa: pierś z indyka, kiełbasa biała, kiełbasa śląska, udziec z kurczaka, obok leży np. papryka
  • Grillowane warzywa: bakłażan, papryka, marchewka
  • Grillowane zielone szparagi jako dodatek

Posiadając Płytę indukcyjną Zepter możesz wszędzie grillować gdzie masz dostęp do prądu.

 

Marynata do mięs na grilla:

  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 duży ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1/2 białej cebuli posiekanej (wg uznania)
  • musztarda sarepska 2-3 łyżki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól

 

Zdrowe grillowanie w domu