Ułatwienia dostępu
Noże Zepter wykonane są tylko z najlepszych gatunków stali. W kolekcji znajdują się noże z wysokostopowej chromowo-molibdenowo-wandarowej stali X50 CrMoV15, noże z japońskiej wielowarstwowej damasceńskiej stali VG10, a także noże z ostrzowej stali nierdzewnej X65 CR13. Rodzaj stali gwarantuje odporność na korozję, duża elastyczność oraz ochronę przez uszkodzeniami powierzchni tnącej.
Każdy nóż tworzony jest ręcznie i zanim trafi do Państwa domów przechodzi przez minimum 45 różnych etapów obróbki. Doświadczenie i dbałość o każdy szczegół to klucz do sukcesu.
FELIX® to firma z tradycjami i jednocześnie jeden z najstarszych wytwórców noży, który wyroby nożownicze wytwarza od 1790 roku. W 2012 r. firma ZEPTER International produkująca, sprzedająca i dystrybuująca na całym świecie ekskluzywne, wysokiej jakości dobra konsumpcyjne zakupiła firmę FELIX® Solingen GmbH, zabezpieczając w ten sposób swoją pozycję lidera rynkowego w produkcji najwyższej jakości noży.
Krótki film przedstawiający proces tworzenia noży Felix Solingen. Tradycyjny sposób kucia stali, ręcznie mocowanie uchwytów i szlifowanie ostrza weryfikowanie szlifu za pomocą laserowej techniki pomiarowej. 45 do nawet 80 etapów obróbki. To wszystko sprawia, że każdy nóż to produkt najwyższej jakości.
Noże kuchenne wykonane ze stali niemieckiej z rejonu Solingen od Zepter. Charakteryzują się idealnym wyważeniem stalowego ostrza i klingi z eleganckiego ciemnego dębu. Nowa seria noży FELIX® łączy jakość Solingen i szlachetny design. Kolekcja Smoked Oak przyciąga uchwytem noży wykonanych z wędzonego dębu. Kolor rękojeści zmienia się z jasnego miodowego w ciemny podczas specjalnego procesu wędzenia. Dzięki temu drewno jest gładsze i bardziej odporne. Solidne i trwałe ostrze wykonane ze stali X50 CrMoV15 jest kute matrycowo w jednym kawałku. W ten sposób połączenie ostrości i gładkości zapewnia przyjemność korzystania z tego funkcjonalnego i pięknego narzędzia kuchennego przez długie lata.
Nie daj się zwieść kolorom: ta linia jest przeznaczona dla profesjonalistów i aspirujących kucharzy-amatorów, a każdy kolor wskazuje zalecane użycie noży.
Ostrza wykonane ze stali X46 Cr13 gwarantują retencję krawędzi i odporność na korozję, zaprojektowane specjalnie do każdego rodzaju żywności, spełnią oczekiwania każdego szefa kuchni.
Satynowa powierzchnia ostrza zapewnia, że jedzenie nie przykleja się podczas krojenia. Uchwyt wykonany z bezpiecznego dla żywności materiału Ducor 2300k o strukturze bardzo drobnych ziaren, które pozwalają na doskonały chwyt. To idealne noże dla osób poszukujących wysokiej wydajności narzędzi do pracy w kuchni każdego dnia. Master Chef w Twojej kuchni!
Noże których ostrza wykonane są z 66 warstwowej japońskiej stali są hartowane w lodzie, dzięki czemu struktura stali jest bardziej zwarta i charakteryzuje się drobniejszą ziarnistością. To eleganckie noże z rękojeścią wykonaną z poliamidu PA 6, który nadaje się do kontaktu z żywnością. Warto wspomnieć, że kolekcja Absolute ML została laureatem nagrody wzornictwa projektowego iF Product Design za jedne z 50 najpiękniejszych artykułów konsumpcyjnych na świecie.
Wyjątkowe noże, których ostrza wykonane są ze stali nierdzewnej wykorzystywanej do produkcji brzytew, co jest gwarancją najwyższej precyzji. Stal wykorzystywana do produkcji noży z kolekcji Resolute charakteryzuje się twardością 59-60 w skali Rockwella – systemu pomiarowego stosowanego do badania twardości materiałów. Ergonomiczne uchwyty perfekcyjnie układają się w dłoni, a idealne wywarzenie pozwalają na precyzyjne wykorzystywanie noża. Kolekcja noży Resolute została zwycięzcą nagrody RedDot Design Award.
Kolekcja Olive Wood S, nazwę która zawdzięcza uchwytowi z drewna oliwnego, wprowadzi do kuchni nutę śródziemnomorskiego ducha w Twojej kuchni. Wykute z jednego kawałka stali X50 CrMoV15, ręcznie wykonane ostrze charakteryzuje się najwyższą jakością, trwałością i ostrością, gwarantując maksymalną wydajność przez wiele lat.
Mniejsza średnica uchwytu w pięknym złotożółtym kolorze drewna zapewnia pewny i zrównoważony chwyt nawet mniejszym dłoniom, podczas wykonywania szeregu zadań kuchennych. Drzewo oliwkowe znane jest z właściwości antybakteryjnych. Przy odrobinie pielęgnacji od czasu do czasu, naturalne drewno zachowa swoją strukturę i intensywny kolor przez wiele lat.
Od kucia po pakowanie, cały proces produkcyjny odbywa się w zgodzie z tradycją Solingen pod okiem wykwalifikowanych rzemieślników specjalistów, aby zapewnić jakość, funkcjonalność i design noży, które nie mają sobie równych.
Jak ostrzyć noże Zepter? Aby Państwa noże przez długi czas pozostawały idealnie ostre wymagają właściwej konserwacji. Przy codziennym użytkowaniu zaleca się mycie ręczne w ciepłej wodzie i osuszanie miękką szmatką. Ostrość noży można przedłużyć przecierając je miękką bawełnianą szmatką nasączoną kilkoma kroplami olejku kameliowego. Aby możliwie najlepiej wyczyścić nóż z bakterii zaleca się stosowanie specjalnej szmatki antybakteryjnej z nitkami srebra, która czyści, ale tez pielęgnuje i chroni ostrze noża. Od czasu do czasu warto naostrzyć nóż za pomocą odpowiedniej ostrzałki Zepter.
Ostrzałkę przytrzymujemy mniej więcej na wysokości ramienia, przykładamy ostrze noża ustawione pod kątem około 20 stopni. Przesuwamy obie strony ostrza po całej długości ostrzałki kilkanaście razy. Po zakończeniu ostrzenia noż oraz ostrzałkę dokładnie myjemy w czystej wodzie, a następnie osuszamy.