Przy pomocy systememu VacSy można przygotować wiele potraw, nie tylko na zimno, ale wykorzystując podgrzaną wodę, oraz także na gorąco.
Gotowanie w próżni lub gotowanie bez gotowania jest najbardziej możliwe w pojemnikach próżniowych VacSy.
To właśnie ciśnienie ma bezpośredni wpływ na temperaturę wrzenia wody, jak i samych potraw. Jeśli ciśnienie jest niższe, tym również temperatura wrzenia jest niższa.
Woda składa się cząsteczek, a każdą z nich tworzą dwa atomy wodoru i jeden atom tlenu.
Cząsteczki te pozostają w ciągłym ruchu, a zderzając się przekazują sobie pędy i energię.
Podczas podgrzewania wody ich ruchy stają się coraz szybsze, a energia coraz większej liczby cząsteczek jest na tyle duża, że pozwala im ona na opuszczenie objętości cieczy, czyli zmianę stanu skupienia z ciekłego na gazowy, co nazywamy po prostu parowaniem.
Podczas gotowania w próżni nie dostarczamy energii poprzez podgrzewanie wody, a poprzez zmianę ciśnienia wewnątrz pojemnika, które odgrywa kluczową rolę w procesie wrzenia.
Poprzez obniżanie ciśnienia możemy spowodować, że woda oraz inne płyny może zacząć wrzeć w niższej temperaturze, a wartość temperatury wrzenia spada wraz ze spadkiem ciśnienia w pojemniku.
W skrócie oznacza to, że w pojemniku próżniowym ugotujemy na przykład ryż, albo jajka w znacznie niższej temperaturze.
Aby ugotować jajka na miękko wystarczy do pojemnika szklanego VacSy włożyć jajka, nalać 1 litr wrzątku, zamknąć pojemnik i odessać powietrze. Po 15 minutach jajka będą gotowe.
Aby ugotować ryż wystarczy zalać go gorącą wodą, odessać powietrze i zamknąć pojemnik. Po mniej więcej 15 -20 minutach ryż będzie gotowy. Podobnie gotujemy suchy makaron, który zalewamy wrzątkiem, odsysamy powietrze i zamykamy pojemnik. Po 10-15 minutach makaron będzie ugotowany.
Z zastosowaniem elementów VacSy można przygotować naprawę wiele ciekawych potraw.