Zasady gotowania w systemie wielowarstwowym:
- Potrawa, która gotuje się najdłużej, gotuje się na najniższej warstwie.
- Jeśli dostawiasz kolejne warstwę – pamiętaj aby istniał przepływ ciepła albo ogrzej wcześniej tę warstwę
Przykłady gotowania wielowarstwowego
Przykład 1
- pierwsza warstwa - mięso
- druga warstwa - durszlak (naczynie do gotowania na parze) - warzywa, jajka (na kolacyjną sałatkę)
- trzecia warstwa - obręcz redukcyjna + miska - kasza gryczana niepalona lub dowolna inna kasza zalana gorącą wodą w odpowiedniej proporcji (np.2:1)
- czwarta warstwa - tarka - różyczki brokułu przykryte miską
- piąta warstwa - patelnia - rozpuszczanie czekolady do deseru
Przykład 2
- pierwsza warstwa - warzywa - gulasz wegański
- druga warstwa - durszlak (naczynie do gotowania na parze) - banany, gruszki
- trzecia warstwa - odwrotnie położona miska na niej patelnia (wcześniej przysmażona ryba)
Gotowanie w systemie wielowarstwowym nazywane jest również gotowaniem w piramidzie.