Ułatwienia dostępu

Produkty Zepter – Oficialny przedstawiciel produktów marki Zepter w Poznaniu i Wielkopolsce

Zasady gotowania w systemie wielowarstwowym:

  • Potrawa, która gotuje się najdłużej, gotuje się na najniższej warstwie.
  • Jeśli dostawiasz kolejne warstwę – pamiętaj aby istniał przepływ ciepła albo ogrzej wcześniej tę warstwę

Przykłady gotowania wielowarstwowego

Przykład 1

  • pierwsza warstwa - mięso
  • druga warstwa - durszlak (naczynie do gotowania na parze) - warzywa, jajka (na kolacyjną sałatkę)
  • trzecia warstwa - obręcz redukcyjna + miska - kasza gryczana niepalona lub dowolna inna kasza zalana gorącą wodą w odpowiedniej proporcji (np.2:1)
  • czwarta warstwa - tarka - różyczki brokułu przykryte miską
  • piąta warstwa - patelnia - rozpuszczanie czekolady do deseru

Przykład 2

  • pierwsza warstwa - warzywa - gulasz wegański
  • druga warstwa - durszlak (naczynie do gotowania na parze) - banany, gruszki
  • trzecia warstwa - odwrotnie położona miska na niej patelnia (wcześniej przysmażona ryba)

Gotowanie w systemie wielowarstwowym nazywane jest również gotowaniem w piramidzie.

Webinar Gotowanie w piramidzie Zepter, czyli jak oszczędnie gotować?