Przepis na gotowanie warzyw w małej ilości wody jest prosty.
- Przed gotowaniem dokładnie umyj warzywa. Powinny zostać wilgotne.
- Wypełnij garnek warzywami do 2/3 jego pojemności. Mogą to być różne warzywa - ich smak ani zapach nie będzie się mieszał.
- Dodaj 2-3 łyżki wody lub więcej w razie potrzeby. Wszystko zależy ile gotujesz warzyw.
- Nakryj naczynie pokrywką i uruchom źródło ciepła.
- Jeśli wskaźnik termokontrolera znajdzie się na zielonym polu, zmniejsz źródło ciepła. W czasie gotowania na włączonym źródle energii należy pilnować, aby wskaźnik termokontrolera nie znalazł się na czerwonym polu. Nie podnoś pokrywki aż do końca gotowania.
- Wyłącz źródło energii w połowie standardowego czasu gotowania potrawy. Resztę zrobi akutermiczne dno oddając swoje ciepło gotowanej potrawie.
- Jeśli zachodzi taka potrzeba – np. temperatura w naczyniu jest za wysoka i nadmiernie wydobywa się spod pokrywki para w trakcie gotowania, zmniejsz ogień i dodaj łyżkę lub dwie wody. Możesz też wymieszać wtedy produkty.
Warzywa gotowane w ten sposób zachowują kolor, bogactwo aromatów i składników odżywczych, dlatego nie trzeba ich solić ani przed, ani po ugotowaniu.
Pamiętajmy jednak o dodaniu dobrej jakości oliwy, oleju do nich podczas posiłku, aby witaminy z warzyw były lepiej przyswajalne.