Ułatwienia dostępu
Marnownie żywności jest tematem starym jak świat. Każdy z nas powinien zrobić własny rachunek sumienia, co się dzieje w jego gospodarstwie domowym. Jest wiele sposobów na to, by radzić sobie z tym ważnym problemem, który kojarzony jest z współczesną cywilizacją.
Co warto jeszcze zrobić? Czy istnieją systemy przyjazne dla środowiska, które pozwalają na wydłużenie przydatności produktów spożywczych na codzień bez wpływu na ich jakość?
Na przeciw tym problemom wychodzi system VacSy®. Zachęcam do zapoznania się z opisem tego produktu. Dodatkową wartością tego systemu jest możliwość zastosowania pewnych sztuczek kulinarnych, aby skrócić czas przygotowania posiłków.
Kolor żółty – podnosi na duchu i odmładza
Kolor intelektu i percepcji. Kolor osobowości, ego, jasności umysłu, samodzielności, wigoru, pewności siebie i atrakcyjności podbudowuje morale i wzmacnia pewność siebie.
Koloru żółtego są np.: banany, cytryna, ananas itd.
Koktajl odchudzający:
Koktajl można przygotować używając wyciskarki soków:
1 dojrzały ananas
Ananas to owoc spalający tłuszcz o zerowej zawartości kalorii, stanowiący doskonałe źródło witaminy C, potasu, kwasu foliowego, cukru i włókien pokarmowych. Może być także pomocny w produkcji czerwonych krwinek i płytek powodujących krzepnięcie krwi.
Żółte pokarmy zawierają dużą ilość najważniejszego wzmacniacza układu odpornościowego – witaminy C. Witamina C to prawdziwa superbroń: zapewnia ochronę przed chorobami i pomaga zwalczać infekcje wirusowe, bakteryjne i pasożytnicze. Witamina ta jest pierwszą linią obrony w sieci antyoksydantów w organizmie. Uzupełnia funkcje witaminy E i karotenu. Pomaga chronić organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, wzmacnia strukturę kolagenową w tętnicach, obniża poziom cholesterolu i zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi. Ponieważ witamina ta jest rozpuszczalna w wodzie, musi być spożywana codziennie.
Kolor pomarańczowy – odświeża i pobudza
Radosny, kreatywny i ciepły kolor, który wprowadza harmonię pomiędzy energią fizyczną, a siłami umysłu. Poprawia ogólne samopoczucie i wprawia w dobry nastrój. Zalecany dla osób cierpiących na depresję, które straciły radość życia lub czują się samotne.
Koloru pomarańczowego są np.: marchewki, pomarańcze, dynie, morele itd.
Koktaj witalizujący na bazie koloru pomarańczowego:
2 marchewki, 1 pomarańcza, 1 łodyga selera, 1 mały kawałek korzenia imbiru
Koktajl można przygotować używając wyciskarki soków:
Wspaniały napój do walki z popołudniowym zmęczeniem. Jest pełen witamin i minerałów, a ponadto skutecznie wzmacnia układ odpornościowy.
Pomarańczowe owoce i warzywa to naturalne źródło beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A. Substancja ta nadaje im pomarańczową barwę. Im żywszy kolor, tym większa zawartość karotenu. Właściwa zawartość karotenu w organizmie pomaga chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnym rodników i szkodliwych promieni UV. Pomaga uzyskać równomierną opaleniznę i spowalnia proces starzenia się skóry.
Kolory są wszędzie wokół nas. W koloroterapii mogą być używane u dorosłych i dzieci w celach profilaktyki, rehabilitacji i leczenia. Kolory oddziaływują na nasze zdrowie i nastrój. Ciepłe kolory dodają przytulności, komfortu i ciepła dla naszego otoczenia – działając na nasz umysł i emocje. Zimne kolory wytwarzają spokojną atmosferę i zapewiają poczucie przestrzeni i otwartości.
W kolejnych artykułach mojego bloga przedstawię właściwości kolorów i propozycje zastosowania ich w codziennej diecie. Jako pierwszy proponuję:
Kolor czerwony – wzmacnia i ożywia
Jest kolorem zdrowia, ognia, ciepła, namiętności, siły życiowej, gniewu, emocji, niebezpieczeństwa i zniszczenia. Symbolizuje więź i przynależność. Jest źródłem energii i siły woli, wzmacnia naszą więź ze światem fizycznym.
Koloru czerwonego są np.: porzeczki, truskawki, pomidory, wiśnie, czereśnie, maliny, jabłka i arbuz.
Koktaj witalny na bazie koloru czerwonego:
3 pomidory lub 5-6 pomidorków koktajlowych, 1 plasterek selera i kilka liści bazylii
Koktajl można przygotować używając wyciskarki soków:
Ryzyko udaru mózgu u osób, które regularnie spożywają pomidory jest znacznie mniejsze w porównaniu do okazjonalnych konsumentów pomidorów. Pomidory zawierają dużą ilość dobroczynnego przeciwutleniacza znanego jako likopen, który pomaga zapobiegać wielu chorobom (w tym kilku rodzajom nowotworów) poprzez walkę z powstawaniem wolnych rodników.
Czerwone warzywa pomagają w odbudowie czerwonych krwinek, dlatego mogą zapobiegać anemii. Pokarmy koloru czerwonego zawierają mnóstwo flawonoidów, które pomagają zachować właściwą konsystencję krwi, pobudzają jej przepływ oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.
Wszyscy wiedzą, że dodatkowy składnik dodany do soku owocowego z wyciskarki może dać bardzo ciekawe efekty. A co może ożywić i dodać aromatu do naszego soku? Oczywiście mam na myśli miętę. Wystarczy mieć dziesięć łodyżek zielonej mięty. Możesz je hodować nawet w doniczce na swoim balkonie lub tarasie.
A teraz moje sprawdzone składniki w praktyce. Podstawą mojego przepisu są jabłka i one dają główny smak całej kompozycji. Ale dodając pomarańcze i kiwi sok smakuje o wiele ciekawiej. Całość upiększam miętą, co da nam bardzo ciekawy efekt. Zapraszam do eksperymentowania i życzę smacznego.