Ułatwienia dostępu
Produkty systemu próżniowego VacSy firmy Zepter są znane od wielu lat, to jest od około 28 - 30 lat. Charakterystyczną rzeczą, którą zauważamy w przypadku pokryw naczyń próżniowych na przestrzeni lat, jest zmiana ich koloru. Czyli na początku pokrywy były w kolorze turkusowym, następnie w szaro-czerwonym, potem w pomarańczowym. Linia o kolorze pomarańczowym jest szeroko obecna w naszych domach. Najnowszy kolor VacSy'ów, który jest dostępny od ponad 8 lat, to przepiękna jasna zieleń.Jedzenie prezentuje się w nich cudownie i apetycznie. Prawie samym widokiem można się najeść 🙂.
Rozwój systemu próżniowego dotyczy również pomp próżniowych. Przedostania pompa jasnozielona odróżnia się od poprzednich modeli tym, że to już pompa bezprzewodowa. Bieganie po kuchni z pompą i kablem, aby zamknąć pojemniki odeszło do historii już ponad 8 lat temu, gdy Zepter wprowadził ten model, co było wówczas dużym krokiem w kierunku nowoczesności i wygody.
W nowej pompie próżniowej zastosowano nową funkcjonalność, co ma duży wpływ na łatwość jest użytkowania. Należy zwrócić również uwagę na mniejszy rozmiar, co pozwoliło z kolei na zmniejszenie jest wagi. Mała waga ułatwia korzystanie z pompy. Małe wymiary urządzenia dają też większe możliwości przy przechowywaniu w kuchni. Można ją schować do np. do szuflady. Możemy ją także mieć na blacie "pod ręką", a nie będzie nam przeszkadzać, a rzeczywiście małe wymiary tego praktycznego urządzenia są imponujące, jeśli porównamy je z poprzednimi modelami pompy. Jej czarny kolor ze złotymi dodatkami dostarcza dodatkowych walorów estetycznych i powoduje, że nasza przestrzeń kuchenna nabiera dodatkowej elegancji.
Bardzo ważną nową funkcjonalnością jest możliwość ładowania pompy używając kabla USB, czyli możemy ją ładować w podróży np. w kamperze lub samochodzie. Cztery godziny wystarczają do pełnego załadowania akumulatora, co następnie pozawala korzystać z niej wielokrotnie bezprzewodowo.
Nowy produkt daje dwie możliwości tworzenia próżni: automatycznie lub manualnie.
Naciśnij przycisk - biała dioda LED zacznie migać z przerwami i pompa rozpocznie odsysanie powietrza. Po osiągnięciu optymalnej próżni diody LED zaświecą się na czerwono. Naciśnij przycisk ponownie, aby wyłączyć.
Naciśnij przycisk dwa razy w ciągu dwóch sekund - biała dioda LED zacznie migać z przerwami, pompa rozpocznie odsysanie i wyłączy się automatycznie dając gwarancję osiągnięcia optymalnej próżni.
Aż 53% żywności marnuje się w naszych gospodarstwach domowych. Powody marnowania żywności mogę być różne.
Oto klika najważniejszych z nich:
Żywność | W normanych warunkach | Z systemem VacSy® |
Ugotowane potrawy | 2 dni | 10 dni |
Lasagne z sosem mięsnym | 2 dni | 10 dni |
Ugotowany makaron lub potrawy z ryżu | 2 dni | 15 dni |
Świeże surowe mięso | 3 dni | 5 dni |
Gotowane mięso | 5 dni | 15 dni |
Świeże ryby | 2-3 dni | 4-5 dni |
Wędzone produkty wieprzowe | 7 dni | 20 dni |
Suszone salami | 7 dni | 20 dni |
Ser żółty twardy i półtwardy | 15 dni | 60 dni |
Surowe warzywa | 5 dni | 21 dni |
Zielona sałata | 5 dni | 21 dni |
Świeże owoce | 10 dni | 21 dni |
Wino | 3 dni | 15 dni |
Napoje bezalkoholowe | 7 dni | 30 dni |
Desery ze śmietaną | 2 dni | 10 dni |
Inne desery | 5 dni | 20 dni |
Uwaga: Długość okresu przechowywania produktów zależy od ich pierwotnego stopnia świeżości oraz metody przechowywania. Dane dotyczące przechowywania zakładają przechowywanie żywności w lodówce w temperaturach w temperaturach +3ºC/+5ºC.
Zapoznaj się z webinarem o systemie próżniowym do przechowywania żywności VACSY. Znajdziesz praktyczne rozwiązania do zastosowania na codzień.
W webinarium przedstawiono następujące przykłady:
VacSy® - system przechowywania próżniowego nie tylko ma zastosowanie w przechowywaniu wszelakich produktów spożywczych przez długi czas bez utraty ich właściwości. Wiele dodatkowych cech, które mogą być przydatne w codziennym przygotowywaniu posiłków i nie tylko, znajdziesz w broszurze Ponadczasowy system próżniowego przechowywania żywności i nie tylko….
Marnownie żywności jest tematem starym jak świat. Każdy z nas powinien zrobić własny rachunek sumienia, co się dzieje w jego gospodarstwie domowym. Jest wiele sposobów na to, by radzić sobie z tym ważnym problemem, który kojarzony jest z współczesną cywilizacją.
Co warto jeszcze zrobić? Czy istnieją systemy przyjazne dla środowiska, które pozwalają na wydłużenie przydatności produktów spożywczych na codzień bez wpływu na ich jakość?
Na przeciw tym problemom wychodzi system VacSy®. Zachęcam do zapoznania się z opisem tego produktu. Dodatkową wartością tego systemu jest możliwość zastosowania pewnych sztuczek kulinarnych, aby skrócić czas przygotowania posiłków.